NTB

Gode råd for nyttårsaften

Nyttårsaften er ingen fest for de firbente. Mange hunder er livredde for raketter og smell, men det er mulig å gjøre kvelden lettere.

- Nyttårsaften er svært belastende for mange hunder fordi de er redde for høye lyder. En skuddredd hund må ikke være alene på nyttårskvelden, og hunden må skjermes for lydinntrykkene, sier seniorrådgiver og veterinær Sigrid Engeland i seksjon dyrevelferd i Mattilsynet i en pressemelding.

Mattilsynet oppfordrer alle hundeeiere til å ta ekstra godt vare på hunden sin på nyttårsaften, og har flere gode råd til hundeeiere på nyttårsaften:

  • Ikke la hunden være alene hjemme hvis den er redd for høye lyder eller fyrverkeri. Det kan forsterke ensomhet og frykt. Hvis du må reise bort, bør du ta med deg hunden.
  • Gi den gjerne mat litt sent, en mett hund faller lettere til ro.
  • Ikke ta med deg hunden ut under oppskytning av raketter dersom den er redd.
  • Gå en lang tur på ettermiddagen, så er hunden sliten når kvelden kommer.
  • Pass på at hunden (og katten) ikke kommer seg ut og stikker av gårde.
  • Dersom hunden ønsker å gjemme seg, kan det være lurt å la den få lov til det. La hunden få mulighet til å ligge i ro og fred på et skjermet rom.
  • Ikke gå ifra en hund som viser tydelige tegn på redsel og frykt. Vær sammen med hunden og finn et rom hvor det er minst mulig lysblink og lyder.
  • Prøv å avlede oppmerksomheten. Lyd fra radioen kan fungere «normaliserende» for noen hunder, mens andre blir stresset av dette. Prøv deg fram.
  • Aktiviser hunden med innendørs lek, så får den noe annet å tenke på.

Råd for valpen

Det kan være lurt å venne hunden til fyrverkeri fra den er valp.

- Noen spiller jevnlig av fyrverkeri-lyd. Andre legger turen forbi skytebanen for å venne dyret til skarpe lyder. Vær oppmerksom på at det ikke bare er å utsette valpen for skudd og smell. Treningen må være planlagt, ellers risikerer du å gjøre valpen skuddredd med treningen, sier Engeland.

Høytider kan stresse dyra

Mange kjæledyr opplever endrede rutiner i julehøytiden, noe som kan være stressende for dem. Husk at både hunder og katter har behov for ro og mange timers søvn hver dag.

- Hunder vil gjerne være med familien sin, og har oftest godt av å sosialiseres med flere. Noen hunder, særlig unge, kan imidlertid ha vanskelig for å avreagere og slappe av i en hektisk atmosfære, for eksempel i selskap. Finn en rolig og skjermet liggeplass hvor de kan trekke seg tilbake, oppfordrer Sigrid Engeland.


Ikke gi dyra julemat

Hun minner samtidig om at verken hunder eller katter har godt av julemat.

- Både hunder og katter kan ha glede av litt variasjon i kosten, men de kan de også få fordøyelsesproblemer ved store endringer. Det beste for dyrene er derfor at de får sin vanlige mat også i julen. Aldri gi fet og salt mat som kan føre til diaré, oppkast og i verste fall forgiftning. Husk at sjokolade, druer og rosiner kan være giftig for hunden, selv i små mengder. Hvis hunden ikke er vant til å spise bein, kan den få diaré av det også, avslutter seniorrådgiver Sigrid Engeland i Mattilsynet.

Del
29.12.2020 23:54

Godt firbeint nyttår

Nyttårsaften er en kveld mange av kjæledyra våre ikke ser frem til. Her er noen gode råd for å hjelpe dem gjennom kvelden.

26.06.2020 21:38

Plagsom brun husflått på norsk hund

Brun husflått trives innendørs, og kan bli plagsom for dyr og mennesker. Nå er den funnet i Norge.

10.05.2020 11:52

Flåttsesongen har startet

Mange norske dyreklinikker melder om økt besøk av kjæledyr med flått.