Illustrasjonsfoto: NTB

Gi hunden en fin jul

Hunden trenger godt med lufteturer, tid til hvile og riktig mat i jula.

I julen er det mange kjæledyr som opplever at hverdagsrutinene endrer seg. Det kan være flere folk i huset, vi drar kanskje på eller får besøk. Og selv om hunder har godt av å sosialisere seg, kan det være fint for dem med en liten pause julekvelden. Kanskje den heller ikke trenger å være med på alt?

- Noen hunder synes det er vanskelig å avreagere og slappe av i en hektisk atmosfære, for eksempel i familieselskap, så sørg for å skjerme dem ved behov, sier Sigrid Engeland, seniorrådgiver i seksjon dyrevelferd i Mattilsynet i en pressemelding.

Hun fremhever at det er viktig å la dyrene selv få muligheten til å trekke seg unna, og legge seg på et mer skjermet og rolig sted. Siden hunden er et vanedyr og liker faste rutiner, kan den fort bli litt stresset av at forholdene er annerledes enn de pleier å være. Det er viktig at du også i julehøytiden gjennomfører de vanlige turene med hunden din, og sørger for at den får de timene med hvile og søvn den trenger.

Kan bli syk av fet og salt mat

Det kan være fristende å gi hunden noe ekstra godt å spise i julen som den ikke får til vanlig, men pass på at den ikke får i seg for salt, fet eller krydret mat. Spiser hunden rester fra julematfatet, som ribbe og pinnekjøtt, kan den nemlig få mage- og tarmproblemer som diaré, oppkast og i verste fall forgiftning. At kvelden ender hos dyrlegen, er ikke noe hyggelig for noen.

- Selv om hunden kan ha glede av litt variasjon i kosten, kan den også få fordøyelsesproblemer ved endringer. Hvis hunden er vant med én eller noen få typer mat til daglig, er det ikke lurt å plutselig fôre den på uvant mat, sier Engeland.

For det er stor forskjell på hva hunder tåler å spise av ny mat. Men små porsjoner av julemat som ikke er for salt og ikke inneholder farlige bein kan hunden godt få hvis den er vant til variert kost.

- Hold øye med hunden når den tygger på tyggebein og liknende. Det er ikke så sjelden at slike ting setter seg fast i halsen, sier Engeland.

Giftige godsaker

I julen er det ofte mye søtsaker. Sju slag dandert på fat, delfiakake og brente mandler. Da er det viktig å huske på at sjokolade ikke er bra for dine firbente venner. Kakaobønnene i sjokolade inneholder nemlig varierende mengder teobromin, som kan være giftig for både hunder og katter.

Symptomer på sjokoladeforgifting kan være oppkast og diaré, men hunden kan også bli veldig tørst eller unormalt urolig.

Les også: Pass opp for julematen

- Det viktigste er å ikke gi hunden for mye uvanlig mat, og å holde seg til rent kjøtt eller annen mat som er beregnet for hundemager, avslutter seniorrådgiver Sigrid Engeland.

Et viktig tips for hundejula: Sjekk hvilken dyrlege som holder åpent, og hvem som har vakt i høytidsdagene.

Del
12.06.2023 22:58

Ikke etterlat de firbente i varm bil

Sommer og høye temperaturer er forbundet med flere farer for våre firbente venner. Mattilsynet og politiet advarer særlig mot å etterlate hunden i varm bil i sommer.

30.12.2022 12:11

Gode råd for nyttårsaften

Nyttårsaften er ingen fest for de firbente. Mange hunder er livredde for raketter og smell, men det er mulig å gjøre kvelden lettere.

13.05.2016 13:34

Nasjonaldag med hund

Feiring av 17. mai betyr fest for tobeinte, men kan være belastende for mange hunder. Har du en god plan for hunden på 17. mai?