Newswire - Morten Baastad

Gamle hunder fôres feil

Eldre hunder som får slankefôr, kan risikere å bli avmagret, advarer fôrekspert.

Denne artikkelen er skrevet for Eukanuba av Newswire.

De siste årene har det vært økt oppmerksomhet om fedme hos kjæledyr, og det er kommet mange slankefôr til hunder.

– Men for eldre hunder kan avmagring faktisk være et større problem enn overvekt, sier veterinær William Bredal hos fôrprodusenten Eukanuba.

Finn balansen!

Det er nå vanlig å gi fôr som er tilpasset hundens alder, fra valp til senior. Forskjellig fôr har ulikt næringsinnhold.

Godt voksne hunder får gjerne et redusert aktivitetsnivå, og med alderen følger redusert forbrenning.

Ved vanlig fôring vil da hunden legge på seg, og i noen tilfeller bli overvektig, med risiko for å få de samme livsstilssykdommene som mennesker.

– Dermed har de fleste fôrprodusentene lansert hundefôr for seniorhunder over syv år. Felles for disse er at fettinnholdet er redusert. De skal sørge for god fordøyelse og hindre vektøkning, sier Bredal.

Men enda eldre hunder, fra ni år og oppover, kan få det motsatte problemet, de kan bli avmagret.

– Akkurat når denne fasen inntreffer er avhengig av hunderase. Generelt har hunder av små hunderaser et lengre livsløp enn av store raser.

Fôringstips

– Når hunder blir riktig gamle og får mindre appetitt, skal man øke andelen fett og proteiner i fôret for å unngå avmagringen. Mange hundeeiere er ikke klar over hvor viktig det er å finne den rette balansen, sier Bredal.

Eldre hunder bør spise fôr som er lett fordøyelig og som har en høy andel proteiner av animalsk opprinnelse, det vil si fra kylling, egg og fisk. Vegetabilske proteinkilder som maisgluten, hvetegluten og soya, har lav biologisk verdi.

– Jo høyere biologisk verdi, desto bedre kan proteinet utnyttes av kroppen. Mye avføring er et tegn på at fôret inneholder mange ingredienser som hunden ikke kan nyttiggjøre seg, og da bør man vurdere å endre dietten, sier veterinær William Bredal i Eukanuba.

Han anbefaler hundeeiere å kontakte veterinær om de er i tvil om hunden får optimal ernæring.

Del
16.03.2018 11:36

Norske kjæledyr er for tykke

Overvekt og fedme er et stort problem blant norske kjæledyr. Lite aktivitet, feil mat og for mange godbiter er blant årsakene.

04.07.2016 14:45

Overvekt hos hund og katt

Hunder og katter kan få alvorlige helseproblemer av overvekt. Som dyreeier må man passe på at dyret får nok næring og tilstrekkelig mosjon.

21.06.2011 00:00

Slik får du en lydig hund

Mange som skaffer seg valp, sliter med oppdragelsen. Her er tipsene fra eieren av verdens lydigste hund.