Alexander Stein - Pixabay

Fortsatt ukjent årsak

Den alvorlige hundesykdommen har fortsatt ukjent årsak. Hundeeiere oppfordres til å holde hundene sine under oppsyn og unngå nærkontakt med andre hunder.

I følge Mattilsynet er det nå 30-40 hunder som har blitt syke, og flere av dem er døde av den ukjente akutte hundesykdommen. 

-  Vi har ikke noen flere svar om årsak til sykdommen nå, fortalte Veterinærinstituttet kl 13:45 fredag 6. september. 

Har utelukket noen forgiftninger

Fire hunder har kommet inn til obduksjon, og det kommer fortsatt rapporter om lignende sykdomstilfeller fra hele landet, men det er uklart om det er noen sammenheng. 

- Basert på de første obduksjonene av døde hunder vil Veterinærinstituttet utelukke rottegift og lignende spesifikke forgiftninger som mulig dødsårsak. De obduserte hundene har ikke indre skader som vil være forenlig med slik forgiftning. Denne utelukkelsen omfatter ikke alle typer toksiner som eksempelvis kan forekomme naturlig. Vi forventer flere prøvesvar over helgen, sier Veterinærinstituttet i sin hittil siste oppdatering.

Fredag 6. september fikk Veterinærinstituttet inn til obduksjon den fjerde hunden fra Oslo-området der det foreligger mistanke om "ny, ukjent hundesykdom".  De 

Leter etter løsninger

Det gjennomføres nå en større kartlegging av aktuelle sykdomstilfeller, der eierne til de syke hundene (via dyreklinikker) blir bedt om å svare på et spørreskjema. 

- Målet er å få snevret inn mulige sammenhenger og grunnlag for videre informasjonsinnhenting og analyse. Dette følges opp straks, i samarbeid med blant annet Den norske veterinærforening, skriver Veterinærinstituttet. 

Avlyser

Norsk Kennel Klub (NKK) sendte 5. september ut anbefaling til klubber og forbund om å avlyse arrangementer kommende helg.

- Det er som et føre var prinsipp til vi vet hva som forårsaker sykdommen, skriver de på sine nettsider.

Hold hunden under oppsyn

- Det viktigste hundeeiere kan gjøre nå, er å holde et ekstra øye med hunden, sier veterinær og kommunikasjonsansvarlig Sasja Rygg hos AniCura i en pressemelding.

― Vi opplever fortsatt stor pågang ved våre klinikker og har et titalls pasienter til behandling med symptomene på sykdommen i dag. Hundeeiere landet over er naturligvis bekymret og det har vi stor forståelse for. Hvis du oppdager at din hund har symptomer på sykdommen må du kontakte veterinær så snart som mulig, sier Rygg.

Symptomene er blodig eller sprutende diaré, oppkast og raskt svekket allmenntilstand. Husk at litt diaré ikke er uvanlig blant hunder.

Samarbeider for å finne årsak

Mattilsynet jobber tett med Veterinærinstituttet, Veterinærhøyskolen og dyresykehus for å finne årsaken til sykdomsutbruddet. AniCura deltar aktivt i dette samarbeidet for å finne årsaken.

― Før vi får prøvesvarene må vi gjøre det vi kan for å unngå at flere hunder blir smittet og behandle de som allerede er blitt syke. Vi støtter arbeidet som gjøres med å finne årsaken, og håper som alle andre at vi snart får et svar. Inntil vi får det må alle hundeeiere ta forhåndsregler og være ekstra på vakt mot symptomer, sier hun.

Er i beredskap

― Mattilsynet leder arbeidet med å finne årsaken til sykdommen, og vi følger naturligvis deres arbeid nøye. For oppdatert informasjon anbefaler jeg å følge tilsynets hjemmeside, sier veterinær Rygg hos AniCura.

Gode råd til hundeeiere

Det anbefales at alle hundeeiere følger disse rådene fra Mattilsynet:

  • Begrens nærkontakt med andre hunder
  • Ikke la hunden hilse på andre hunder på tur
  • Unngå at hunden snuser mye i grøften hvor andre hunder har vært
  • Dra raskt til veterinæren hvis du oppdager de nevnte symptomene hos din hund
  • Følg vaksineanbefalingene veterinæren gir
  • Store ansamlinger som utstillinger og dressurkurs bør unngås, eller gjennomføres på en måte som gjør at kontakten mellom hundene begrenses
  • Ring veterinæren før du tar med deg hunden din på klinikken
Del
09.02.2021 22:30

Salmonella i hundetyggebein

Det er påvist salmonella i en type hundetyggebein fra Trixi. Importøren ber kunder om å returnere produktet til butikken.

26.09.2019 21:00

Opphever råd om nærkontakt

Mattilsynet opphever det generelle rådet om å begrense nærkontakt mellom hunder.

16.09.2019 21:08

Utelukker flere virus

Flere virus er nå utelukket som årsak til den akutte hundesykdommen. Det samme er gjærsopp og muggsopp. NKK innstiller fortsatt alle arrangement.

14.09.2019 11:57

Utelukker parvovirus

Nå er parvovirus og to parasitter utelukket som mulige årsaker til den akutte hundesykdommen.