ttt

Førstehjelp for sommerskader

Sommeren er høysesong for skader på kjæledyr. Her får du gode førstehjelpsråd for vanlige sommerskader.

Huggormbitt

Veterinær Kirsti Bjørndal på AniCura Vennesla Dyreklinikk har mye å gjøre i sommersesongen. Et av de vanligste spørsmålene hun får, er hva man skal gjøre ved huggormbitt.

– Tabletter er gammeldags og utdatert. En vannflaske kan derimot være nyttig. Hvis hunden blir bitt av huggorm, kan du den gi så mye vann som mulig, mens dere prøver å komme dere hjem i rolig tempo, forteller hun.

Hvis det er en liten hund som det er realistisk å bære, er det aller beste å gjøre det. Hvis ikke må man gå rolig hjemover. Hunden bør til veterinær så raskt som mulig, selv om den er i tilsynelatende god form.

Flått

Er man i områder med mye flått, bør man sjekke dyret hver kveld og fjerne flåtten hvis der er noen. Til hund og katt finnes det flere gode alternativer med flåttmiddel, i form av dråper og halsbånd. I tillegg finnes det tabletter til hund.

– Jeg anbefaler alle å bruke reseptbelagt legemiddel mot flått, det er veldig effektivt. I tillegg til at det har dokumentert virkning, vet man hva som er i dem. Snakk med din veterinær om flåttmiddel, oppfordrer Bjørndal.

Fremmedlegemer

Veterinæren har hatt mange operasjoner på kjæledyr som har spist noe de ikke burde. Kotelettbein, grillspyd, ispinner og maiskolber er blant sommervarene som kan gi trøbbel.

– Hvis en hund har satt noe fast i munnen eller svelget, kan den ha vanskelig for å spise, få brekninger, sleve mye og forsøke å klø seg i munnen med potene. Sjekk om du kan se noe i munnen, og ta det ut hvis mulig. Sitter det fast lenger ned i spiserøret, i mage eller tarm, er det vanligste symptomet at hunden/katten kaster opp gjentatte ganger Hvis de har spist noe som ikke sitter fast, men som de likevel ikke burde spist, får de oppkast, diaré eller begge deler samtidig. Det er uansett lurt å kontakte veterinær hvis man er i tvil, forteller Bjørndal.

Sommeren er skadetid for firbeinte

Vonde potekutt

Hvis hunden tråkker på glasskår og får kutt i poten, bør det veldig mye. Det viktigste er å stanse blødningen. Det gjøres med kraftig mottrykk, helst med kompresser eller tøy mot såret og en stram potebandasje rundt. Bandasjen må løsnes med jevne mellomrom for å sjekke. Hvis du ikke har noe å bandasjere med, kan du trykke med hånden på såret.

– Ved poteskader er det viktig at hunden ligger stille, for såret går opp igjen når de trør på poten. Oppsøk veterinær så fort som mulig. Det er sjelden livstruende, men man bør komme seg til veterinær så fort som mulig. Vær forberedt på at det tar lang tid før potekutt gror. Glasskår er noe dritt, sukker veterinæren.

Mindre sår bør renses med rent vann/saltvann, og så dekkes med kompress og bandasje.

– Ikke la hunden slikke på såret. Det kan tilføre bakterier og åpne såret igjen slik at det tar lengre tid før det blir bra, sier Bjørndal.

River ut ei klo

Det kan være veldig vondt hvis en klo er løs eller blir revet helt bort. Ta kontakt med veterinær og rør minst mulig ved det. Bør det mye, må man selvsagt prøve å stanse blødningen.

Varmeskader

Glovarm asfalt kan slite av tredeputene på hunden, og gi såre og brente poter.

– Det er fryktelig vondt, og det beste er selvsagt å unngå varm asfalt. Hvis uhellet likevel skulle være ute, er det beste å la hunden ligge mest mulig og gi smertestillende. Kjølige omslag kan lindre litt, men potene bør sjekkes av veterinær. Det finnes også salve som gjør at huden gror fortere, forteller Kirsti Bjørndal.

Blir dyret alt for varmt, kan det få heteslag.

– Derfor må man ikke la dyr vente i bilen i sommervarmen, det er utrolig viktig. Finner man et dyr som har blitt for varmt, må man kjøle sakte ned og gi mye drikke.

Sola kan også gjøre kjæledyrene solbrente.

– Det beste er å forebygge solbrenthet hos kjæledyrene, gjennom å la dem være i skyggen eller smøre med solkrem på utsatte steder. Hvis skaden først har skjedd, kan man forsøke å lindre med å legge på kjølige omslag, anbefaler dyrlegen.

Viktig å forebygge

Uansett hvilke sommerskader det er snakk om, er veterinær Bjørndal klar på at det beste er å forebygge. Man kan også forberede seg ved å lære enkel førstehjelp, og lagre nummer til vakthavende dyrlege i ditt nærområde eller feriested på mobilen. Telefonnummer til alle landets dyreklinikker kan du finne på dyreklinikk.no.

– Det er aldri feil å ringe dyrlegen for å spørre, hvis man tror dyret trenger hjelp. Ta kontakt, så kan veterinæren avgjøre om pasienten trenger tilsyn, oppfordrer Kirsti Bjørndal.

Del
27.09.2017 11:19

Førstehjelp for hunder - del 1

For å vite når noe er galt med hunden, må du først forstå hva som er normalt. Vi viser deg hvordan du kan gjøre det.

30.12.2022 12:11

Gode råd for nyttårsaften

Nyttårsaften er ingen fest for de firbente. Mange hunder er livredde for raketter og smell, men det er mulig å gjøre kvelden lettere.

29.12.2020 23:54

Godt firbeint nyttår

Nyttårsaften er en kveld mange av kjæledyra våre ikke ser frem til. Her er noen gode råd for å hjelpe dem gjennom kvelden.