Fokus på tenner og tannhelse
"Får dyr hull i tennene?" undrer mange dyreeiere.
Det er nok ikke caries-problemer som er det vanligste problemet i munnhulen til våre kjæledyr, men en rekke andre lidelser. Viktig er det også å være klar over at tannproblemer kan være årsak til atferdsproblemer hos hund. I denne artikkelen får du høre om de vanligste tannproblemene vi kommer borti i praksis. Årlig ettersyn av tennene har blitt like vanlig for våre hunder og katter som for oss selv.
Fra valp til voksen
Valpen fødes tannløs, men allerede etter knappe 2 måneder er alle 28 melketennene på plass. I fire måneders-alderen starter tannfellingen, og når valpen er ca 7 måneder gammel har som regel alle de 42 permanente tennene kommet: en perlerad av store, hvite, flotte tenner!
Men pass på, tennene er på dette stadiet svært skjøre! De er nemlig meget tynne og nesten hule inni. Lek der hunden drar i den ene enden av tauet og du i den andre, eller bæring av svære stokker kan lett ende i en brukket tann. Husk, en brukket tann gjør fryktelig vont! Det sies at smertene er mye verre enn et brukket ben! En brukket tann må i verste fall fjernes, men rotfylling kan også la seg gjøre. Er skaden liten, kan det gå bra også uten behandling. Veterinær bør imidlertid uansett konsulteres. Oftest er det i ungdomstiden tannskadene oppstår. Utviklingen fra "eggeskall-tynne" tenner til tenner med maksimal styrke tar nemlig flere år.
Feil på tannstilling
Tenner og kjevebein utvikler seg i ujevnt tempo, og av og til går ikke alt som det skal. Som for eksempel når valpen ikke feller melketennene før de permanente (blivende) tennene kommer frem. Dette kan føre til at de permanente tennene kommer skjevt, det kan bli trangt om plassen, og og har lange røtter, særlig hjørnetennene.
Valpen blir lagt i narkose under inngrepet. Det blir som regel satt noen få sting som forsvinner av seg selv. Etterpå blir den lille overvåket på klinikken. Etter noen timer kan valpen få reise hjem. Lett oppbløtt fôr anbefales de første dagene etterpå.
En annen utviklingsfeil vi må nevne i denne sammenhengen er bittfeil. Hunder kan både få overbitt og underbitt (og hos noen raser er dette standard). Selv om slike tilstander tildels kan betraktes som "skjønnhetsfeil", hender det av og til at tannstillingen blir så problematisk at det dannes impresjoner (avtrykk) eller sår i gommen. I noen tilfelle kan det være nødvendig med tannregulering , sliping av tenner og rotfylling eller trekking av tenner. Men husk at tann- og bittfeil kan gå i arv. Det frarådes derfor å avle på slike hunder.
Det voksne individ
Den aller hyppigste årsaken til tannlegebesøkene ved vår klinikk er tannkjøttproblemer og tannstein hos hund og katt. I 2-4 års alderen avsløres ofte behov for en grundig tannrens. Dårlig ånde, plaque, tannstein og løse tenner er dessverre et utbredt problem. Plaque er et mykt, hvitt tannbelegg bestående av spytt, matrester og bakterier. Tannsteinen er gulhvit eller brun og består av mineralisert plaque. Begge deler kan forårsake betennelse rundt tennene (periodontitt), lommedannelser og betennelser i tannkjøttet og ikke minst dårlig ånde.
Hos oss hadde vi et ekstremt tilfelle for noen år tilbake. En liten miniatyrhund og dens eier oppsøkte oss sent en kveld fordi hunden plutselig ikke kunne lukke munnen. Hunden oppførte seg merkelig, den ville ha mat men greide ikke å spise. Etter bedøvelse og nærmere undersøkelser viste det seg at alle tennene var helt løse og kunne plukkes ut en etter en. Årevis med forsømt tannpleie hadde forårsaket omfattende betennelser i tannkjøttet. Det gikk etter forholdene bra med hunden, den levde på oppbløtt fôr resten av livet og slapp i hvert fall tannproblemer mer!
Hos mennesker starter fordøyelsen av maten allerede i munnen, slik er det ikke hos hunder. Opprinnelig er tennene et redskap for å rive byttedyr i passende biter som slukes. Selve fordøyelsen starter først i magesekken. Våre hunder trenger strengt tatt ikke tenner for å klare seg, vi serverer jo maten i passende biter!
Jevnlig kontroll
Heldigvis er dyreeiere blitt stadig nøyere med å få kontrollert tannhelsen til kjæledyrene sine.
Grundig tannrens hos veterinæren bør foretas jevnlig. Hos små raser og eldre dyr vil det si ca hver 6. måned. Hos de fleste andre hunder holder det med en tannsjekk ca en gang i året.
På klinikken blir dyrene bedøvet og belegg og tannstein fjernes manuelt eller ved hjelp av ultralyd. Det er viktig at også tannsteinen innunder tannkjøttet blir fjernet. Til slutt poleres alle tennene med et lett slipemiddel. Dette er viktig. Dersom det etterlates riper i emaljen, vil ny plaque og tannstein lett dannes igjen.
Caries
Når bakteriesyrer og enzymer forårsaker oppløsning og ødeleggelse av tannsubstansen (emalje og dentin), får vi hull i tennene. Tilstanden er vanlig hos oss mennesker og forekommer av og til hos hunder. Hos katter er den svært sjelden. Grunnen til at hunder ikke rammes av caries særlig ofte, er at hundetennene har en helt annen form enn våre tenner, hundene lever kortere enn oss og deres kosthold består av mye protein og lite karbohydrater.
Carnivore tenner (tenner tilhørende kjøttetere) er oftest koniske, står med god avstand, har flate, glatte overflater uten de mange groper og sprekker som befinner seg i tennene hos oss mennesker. Emaljen hos hunder og mennesker er akkurat like sterk, men siden vår skal vare i ca 80 år og hundens bare i 10-15 år, sier det seg selv at påkjenningen blir mindre.
Forebygging
Det er mye du som hundeeier kan gjøre for å forebygge tannproblemer hos din hund. Mat som fremmer plaquedannelsen bør unngås. Dette inkluderer snacks med mye karbohydrater f.eks. søtsaker. Selv om tygging av tørrfôr og tyggebein er en god hjelp, er det ingenting som slår tannbørsten. Tannpuss på dyr er blitt mer og mer akseptert av dyreeiere, og med litt øvelse er den svært effektiv. Til dette formål er det spesielle hundetannkremer tilgjengelige. Noen inneholder bakteriehemmende stoffer og er laget slik at de er ufarlige å svelge.
Noen hundetannbørster har kost i begge ender, en for de store og en for de små tennene. Det lønner seg selvfølgelig å lære hunden å akseptere tannbørsting tidlig, gjerne helt fra 7-8 ukers alder. Ideelt sett bør du børste hundens tenner hver dag, men 2-3 ganger i uka er også bra! Det er vanskeligere å få børstet kattetenner. Men fortvil ikke. Det finnes tannpleiemidler i form av geleer og munnspray som tolereres godt. Dette blir mer en kjemisk rens, og er også et godt alternativ hvis du har en litt ?kranglete? hund.
Rovtannen
Oppstår det en kul nedenfor hundens øye, er det stor sannsynlighet for at din hund har tannverk. Skader på rovtannen (den største jekselen i overkjeven) kan føre til at denne og det omliggende vevet blir betent. Flest tilfelle finner vi hos middelaldrende og eldre hunder. Slike tenner må opereres ut og hunden får smertestillende medisin og antibiotika etterpå.
Katter
Som nevnt over er også katter plaget med tannstein. I tillegg ses relativt ofte tannkjøttsykdommer og emaljedefekter. Det er derfor like viktig med årlig tannettersyn for katter.