fleatickrisk.com

Flåttsesongen er i gang

Mange norske dyreklinikker melder om økt besøk av kjæledyr med flått. Veterinærer anbefaler alle dyreeiere å gjøre det de kan for å forebygge flåttproblemer for sitt dyr.

Flått er blodsugende midd som finnes i store deler av Norge. Den kan bære med seg bakterier og virus som kan gi alvorlig alvorlige sykdommer for både dyr og mennesker.

– Dyr som er smittet kan få dårlig almenntilstand, halthet, utstø gange, krampe eller lammelse. Det beste og aller enkleste er å forebygge, sier veterinær Sasja Rygg i AniCura.

I denne videoen gir hun en enkel innføring i forebygging og fjerning av flått.

 

Viktig å velge riktig

Rygg anbefaler alle å bruke forebyggende flåttmiddel til sin hund eller katt.

– Man kan gi dråper som påføres månedlig gjennom hele sesongen, eller bruke eget flått-halsbånd som varer hele sesongen. Til hund kan man også få tabletter som beskytter i inntil 12 uker. Snakk med din veterinær hva som er det beste for ditt dyr, oppfordrer dyrlegen.

Det finnes mange produkter på markedet, og som dyreeier er det viktig å velge riktig.

– Husk å bruke bare ting du har fått fra veterinær, hundemedisin til hund og kattemedisin til katt. Bruker du feil kan det få alvorlige følger, forteller Sasja Rygg.

Les også: Slik virker flåttmedisinen

Kart over risiko-områder

fleatickrisk.com kan man få oversikt over risiko for flått i de sørligste delene av Norge. Man kan søke på stedsnavn for å se risiko der man bor.

For øyeblikket er Mandal og Stavanger-området der risikoen er størst, med høy risiko. I tillegg er hele kysten av Sør-Norge, fra Kragerø til Bergen fremhevet som utsatte, med middels risiko for flått.

Sjekk hver dag

Veterinær Sasja Rygg anbefaler at du sjekker pelsen hver dag gjennom flåttsesongen, fordi risikoen for at smitte blir overført øker med tiden flåtten får sitte fast.

Hvis du oppdager flått, er det viktig å fjerne dem med en gang. Ta kontakt med veterinær hvis du mistenker at ditt dyr har fått en flåttbåren sykdom, avslutter Rygg.

 

Del
05.07.2016 15:01

Tips til flåttbeskyttelse

Lær om ulike former for flåttbeskyttelse og hvordan du bruker dem på kjæledyret i denne videoen.

25.06.2006 00:00

Ferie farlig for firbente

Sommerferien kan være en stor påkjenning for hunder og katter. Her er tipsene for at tobente og firbente skal få en fin sommer sammen.

09.08.2005 00:00

Firbente får feriemage

Varme sommerdager og feriereiser gir kjæledyrene problemer med oppkast og diaré.