Newswire

Flått smitter hver femte hund

Tidligere beiteområder og dyrket mark langs kysten gror igjen. I buskaset stortrives flåtten, og hunder er mer utsatt for farlig smitte enn noensinne.

Denne artikkelen er skrevet for Eukanuba av Newswire.

- Vi har tatt blodprøver av hunder på Sørlandet og funnet at rundt hver femte hund bærer smittestoffer fra flått i seg. Vi har ikke undersøkt hvor mange hunder som blir syke av smitten, men vi vet fra andre land at dyr kan dø av dette, sier veterinær og spesialist i smådyrsykdommer Ellef Blakstad.

Blakstad mener det er en klar sammenheng med nedbyggingen av landbruket og økte problemer med flått. 3000 gårdsbruk forsvinner hvert år, ifølge Norsk senter for bygdeforskning.

- Flåtten liker seg i lyng og busker som vokser opp når jord ikke drives lenger, og dyr er svært utsatt. De beveger seg midt i flåttens områder, sier han.

Lang inkubasjonstid

Problemet er ofte at hunder som får flåttbitt om sommeren ikke blir syke med ?n gang. Smittes de av borrelia eller anaplasma, kan det gå flere måneder før de får feber og betennelse i leddene.

- Det er mange hundeeiere som ikke tenker på flåttbitt hvis hunden blir syk når snøen ligger på bakken. For å få avklart dette og sette i gang behandling, må veterinær undersøke hunden og ta blodprøve, sier Blakstad.

Det finnes flere flåttmidler på markedet.

- Det har vært en voldsom vekst i salget av flåttmidler til kjæledyr de siste fem årene. Dyreeiere er blitt mer bevisst på faren flåtten utgjør, forteller veterinær Erik Ness, Norgesansvarlig hos produsenten av middelet Exspot, Schering-Plough.

Veterinær William Bredal i Eukanuba, som har skrevet en førstehjelpsbok for hunder, sier flere av produktene er effektive, både til hund, katt og kanin.

- Det beste er å bruke reseptbelagte legemidler som veterinær kan hjelpe med. Disse produktene har vært gjennom en omfattende godkjenningsprosess som dokumenterer at de er sikre, effektive og holder god kvalitet, sier han.

Influensasymptomer

Flere av produktene som smøres på hud, sprer seg over hele dyret, uten at det er farlig eller giftig for andre enn flått, midd og lus. Bader hunden mye kan effekten bli noe redusert, og behandlingen må som regel gjentas hver 4-6 uke.

- Når høsten kommer skal man være på vakt om hunden får redusert matlyst og influensasymptomer som stive ledd, feber og redusert allmenntilstand, sier William Bredal i Eukanuba.

Del
27.09.2017 11:11

Flåttsesongen er i gang

Mange norske dyreklinikker melder om økt besøk av kjæledyr med flått. Veterinærer anbefaler alle dyreeiere å gjøre det de kan for å forebygge flåttproblemer for sitt dyr.

27.09.2017 11:12

Slik virker flåttmedisinen

Flåttsesongen er i gang. Vi gir deg oversikt over hvilke alternativ du har for å hjelpe kjæledyrene til å unngå flåttplager.

15.06.2010 00:00

Om flått på hund

Det finnes mange ulike typer flått. Den vanligste flåtten i Norge er Ixodes ricinus, best kjent under andre navn som for eksempel skaumann og skogflått.