Unsplash - Krista Mangulsone

Fete kjæledyr skjuler leddplager

Halvparten av alle hunder, og enda flere katter, får leddgikt i løpet av livet. Forskning viser at riktig sammensatt kosthold kan forebygge plagene.

Newswire er et oppdragsfinansiert nyhetsbyrå. Denne artikkelen er skrevet for Eukanuba

Mange dyr har som instinkt at de skal skjule smerte, også for eieren.

Dyrene viser ofte ikke ubehaget de har med leddgikt. Derfor kan det være vanskelig å oppdage at noe er galt Rob Pettitt, spesialist i ortopedi hos hund og katt ved University of Liverpool

Han har undervist norske veterinærer i forebygging og behandling av leddgikt hos hund og katt, sammen med veterinær David Morgan i Eukanuba.

– Som dyreeier er det viktigste du kan gjøre for å forebygge plagene ved å sørge for at kjæledyrene får et riktig kosthold gjennom hele livet, sier David Morgan.

Han har sammenholdt all internasjonal forskning om leddgikt hos hund og katt, og gir følgende råd:

– Sørg for å unngå overvekt. Fedme er en oppskrift på fremtidige helseplager og redusert livskvalitet. Det er viktig for dyrene å bevare muskelvev og redusere fettvev mest mulig for å unngå leddplager.

Forebygg

Nøkkelen gjennom livsløpet til både hund og katt er å bevare mest mulig muskelmasse og muskelstyrke, samtidig som overskudd av kroppsfett unngås.

– Dyrene bør derfor få et kosthold med høyt proteininnhold. Det bidrar ikke minst til å bevare muskler, sier David Morgan.

Ifølge internasjonale retningslinjer bør minimumsnivået av protein ligge på 18 prosent i hundefôr og 25 prosent i kattefôr. Nivået er beregnet per 100 gram tørrstoff.

For både hunder og katter bør proteinkildene være av animalsk opprinnelse, og av høy kvalitet.

– Man bør begrense inntaket av planteprotein, for eksempel maisgluten. Slike billige proteinkilder kan nemlig fremme fedme.

Fôr kan lindre

At kjæledyr som blir gamle etter hvert blir mer stive i kroppen, er naturens gang. Men faktisk rammer leddgikt også mange yngre hunder og katter.

– Det er her forebygging spiller en ekstra stor rolle. Med riktig kosthold og mosjon kan plagene i stor grad forebygges, ifølge veterinær Morgan.

Ubehag knyttet til leddgikt kommer ofte så gradvis at det kan være vanskelige å oppdage for eierne.

– Ortopedisk behandling av leddgikt er både komplisert og kostbart. Men som dyreeier kan man likevel gjøre sitt for å lindre plagene. Sørg for oppfølging hos veterinær, sier spesialist Rob Pettitt.

– All forskning viser dessuten at tilskudd med Omega 3-fettsyrene EPA og DHA er gunstig som en del av behandlingen av leddgikt. Slike tilskudd finnes i gode seniorfôr, sier veterinær David Morgan i Eukanuba.

Del
18.12.2023 13:01

Økt smugling av kjæledyr

Ulovlig omsetning og smugling av kjæledyr over grensene er et økende problem. Det viser en aksjon i regi av EU, hvor Mattilsynet har deltatt.

25.10.2023 22:23

Trøbbel med ørene

Problemer med ørene kan plage både hunder, katter og noen ganger hester.

30.12.2022 12:11

Gode råd for nyttårsaften

Nyttårsaften er ingen fest for de firbente. Mange hunder er livredde for raketter og smell, men det er mulig å gjøre kvelden lettere.