Illustrasjonsfoto: Unsplash - Vincent van Zalinge

Fôring av kjæledyr

Korrekt fôring er viktig for å opprettholde en god helsetilstand hos våre kjæledyr.

Mange lidelser hos kjæledyr er forårsaket av feil fôring. Disse fôringsbetingete lidelser ses også hos unge individ. Spesielle medisinske diettfôr kan avhjelpe mange symptomer ved kronisk uhelbredelige lidelser hos kjæledyr.

Det anbefales fra en dyrehelsemessig side å fôre alle dyr med kommersielt fremstilt fôr, fordi ensidig fôring med hjemelavet fôr og/eller middagsrester kan medføre feilernæring. Det anbefales å kjøpe det kommersielt fremstilte fôr i en faghandel (dyrebutikk, dyreklinikk eller fôrutsalg).

Hos det kommersielt fremstilte fôr er det en sammenheng mellom kvalitet og pris. Medisinske diettfôr fås kun kjøpt hos dyreklinikker og -hospitaler. Det er en feil oppfattning at det er dyrere å fôre med et kvalitetsfôr fra en faghandel. Kvalitetsfôr har en høyere energikonsentrasjon og bedre utnyttelsesgrad. Dette betyr at kjæledyret har behov for mindre fôr for å dekke sitt daglige energibehov. Fôrets kvalitet og utnyttelsesgrad vil påvirke mengden produsert avføring.

Riktig for for alderen

Friske hunder skal avhenging av alder fôres med valpe-, voksen- og seniorfôr. Det er en feil oppfattelse at valper fra enkelte store raser (Rottweiler, Dobermann, Grand danois osv) skal fôres med voksenfôr. For å få en optimal fôring av hunder bør et fôrmerke med fôrserier for små, mellomstore og store raser velges - en Chihuahua (på 2 kg) og Grand danois (på 60 kg) har fysiologisk og fysisk ikke samme ernæringsmessige behov. Medisinske diettfôr velges etter dyrlegens anbefaling. Det anbefales ikke å gi hunder knokler. Tørkete sener og hud tåles av de fleste hunder, og har god smaklighet.

Friske katter skal avhenging av alder fôres med kattunge-, voksen- og seniorfôr, og medisinske diettfôr brukes etter dyrlegens anvisning. Fisk skal kun av og til gis som en godbit til katter.

Ildere fôres med ilder- eller kattefôr.

Gangere og fugler

Feil fôring er hyppigste årsak til sykdom og død hos gnagere og fugler.

Gnagere skal fôres med pellets beregnet for den enkelte gnagerart (kanin-, marsvin-, hamster- og rottepellets) og ha fri tilgang til høy.

Fugler skal fôres med undulat-, parakitt eller papegøyepellets. Ellers bør gnagere og fugler tilbys gulrøtter, brokkoli og paprika.

Grønnsaker med høyt vanninnhold (agurk, tomat, salat og frukt) har ingen ernæringsmessig verdi for gnagere og fugler. Fôr til gangere og fugler som inneholder frø bør unngås, da de fleste gnagere og fugler er selektive. De vil spise kjernene (fett og sukker) og la skallene (mineralene og vitaminene) ligge igjen ved fôrskålen. Ingen kan leve av fett og sukker uten å bli feilernært.

Del
25.01.2012 00:00

Reise med kjæledyr

Det er egne regler for reising med kjæledyr inn og ut av Norge.

09.01.2012 00:00

Bruker mer på kjæledyr

I 2012 kjøpte nordmenn hunde- og kattefôr for 2,5 milliarder kroner, en økning på en halv milliard på fem år.

27.09.2017 10:27

Kjølebiler sikrer kvaliteten

Dyrehelsegrossist Europharma tilbyr nå temperaturkontrollert transport av vaksiner og legemidler for å sikre at kvaliteten på produktene ikke forringes.