Et rovdyr midt iblant oss

Katter er en av naturens mest vellykkede skapninger. De har forandret seg svært lite siden de først dukket opp for mer enn 30 millioner år siden.

Katter varierer imidlertid dramatisk i størrelse. Tigere kan bli inntil 4 meter lange, og den bitte lille indiske rustflekkede katten er bare halvparten så stor som huskatten.
 
Til tross for disse variasjonene har alle katter én ting til felles: De er rendyrkede rovdyr...

De er skapt for å fange og drepe byttet, og befinner seg på toppen av dyrenes næringskjede. Utmerket hørsel, skarpe tenner, store øyne, klør så skarpe som barberblader og sterk, rask kropp betyr at katter er skapninger som bør tas på alvor. Med de følsomme værhårene som hjelper dem med å føle seg frem, og en lang hale for balansens skyld, beveger de seg stille og grasiøst, med kamuflasjefarger som gjør at de kan følge byttet uoppdaget.

Neste gang du sitter og stryker katten din kan du tenke over alle egenskapene den har felles med de store kattedyrene; selv malingen er den samme. Og selv om den ikke lenger er nødt til å jage og drepe middagen sin, har den fremdeles det samme behovet for kjøtt som sine nære slektninger. Katter er naturlige kjøttetere og ett av ganske få dyr som spiser svært lite grønnsaker og planter. Uten næringsstoffene som finnes i kjøtt, vil de bli meget syke og kanskje til og med dø.

Katter er småspisere

Langt tilbake i historien levde våre huskatter i ørkenen. Kattenes naturlige bytte var små gnagere og krypdyr som hver for seg bare var et ganske lite måltid. Når de spiste ofte og lite på denne måten, måtte de spise inntil 16 måltider om dagen for å skaffe seg nok energi og næringsstoffer. Slik ble kattens karakteristiske adferd med småspising utviklet over tid.

Denne naturlige småspisingen innebærer at kattens kropp har tilpasset seg slik at den fungerer best når den får mange små måltider hver dag, og dette gir en mer eller mindre kontinuerlig strøm av energi og næringsstoffer.

Hvis du pleier å la kattematen stå fremme, har du kanskje lagt merke til hvordan katten bare spiser i noen minutter av gangen og så kommer tilbake til matfatet regelmessig gjennom hele dagen.

En vanskelig oppgave

Det er ikke lett å lage kattemat av god kvalitet. For å leve et langt og sunt liv trenger katter en godt balansert blanding av mer enn 60 næringsstoffer i fôret sitt. Avhengig av alder, vekt og generell helsetilstand, trenger kattene individuelt tilpassede mengder av disse ingrediensene.

Produsenter av kvalitetsfôr bruker store pengebeløp på forskning for å lage bedre sammensetninger for å dekke kattenes varierende behov. En kattunge trenger for eksempel store mengder med energi og protein for å vokse som den skal. Hvis vi gir det samme fôret til en voksen katt, kan den raskt bli overvektig og lett få helseproblemer med kortere levetid som resultat.

Eldre katter har økt risiko for å utvikle helseproblemer som for eksempel nyresyk-dom, så det er viktig å ha streng kontroll på mineralinnholdet i fôret deres. På grunn av en mer rolig livsstil, trenger de heller ikke så mange kalorier pr. dag.

Så du forstår kanskje hvor viktig det er å velge et fôr som har korrekt balanse i forhold til kattens livsfase.

Det tilbys en mengde forskjellige fôr til katter, og det er sammensetninger for alle formål, fra kontroll med tannstein og tannkjøttlidelser, til forebygging av hårballer eller urinveisstein. Det finnes til og med fôr som kan bidra til å håndtere forskjellige helseproblemer. Fordelen ved å finne det riktige fôret til katten din er at dette er en viktig faktor i å hjelpe den med å holde seg sunn og fornøyd.

Katter trenger protein

Mennesker kan regulere hvor mye protein de omdanner til energi, avhengig av hva kroppen trenger. Katter kan ikke gjøre det. De omdanner en konstant mengde med protein til energi hver dag. Dette går automatisk, og prosessen stopper aldri. I tillegg til at de trenger energien, trenger katter protein til å reparere vitale organer og muskler. Det bidrar faktisk også til at immunforsvaret fungerer godt. Hvis katter ikke får nok protein, svikter helsen og katten kan få levetiden sin forkortet.

Aminosyrer er proteinenes byggesteiner. Disse finnes i både kjøtt og planter. Selv om katter kan nyttegjøre seg mange aminosyrer fra planter, finnes en rekke aminosyrer som er livsviktige for katter, kun i kjøtt. En av disse er taurin som er viktig for normal hjertefunksjon, reproduksjon og syn. Uten tilstrekkelige mengder taurin kan katter få hjertesvikt, bli blinde eller få vanskeligheter med å bli drektige.

Nøkkelordet er balanse - de riktige aminosyrene i riktige mengder. Nøyaktig tilmålt blanding av vegetabilske og animalske ingredienser vil sørge for dette.

Hvorfor korn?

Du lurer kanskje på hvorfor kattefôr inneholder korn eller ris i tillegg til kjøtt. Var det ikke slik at katter er kjøttetere? Så lenge kattens grunnleggende behov for protein dekkes av kjøtt, er karbohydrater en utmerket tilleggskilde for energi. Dette er spesielt viktig for svært aktive katter, og for diegivende hunnkatter som trenger enorme mengder med energi for å kunne produsere nok melk til kattungene.

Det ville være umulig å lage tørrfôr uten å bruke karbohydrater. Vi ville faktisk ende opp med et produkt som minner om kjøttdeig hvis vi hadde prøvd å lage tørrfôr av bare protein og fett. Karbohydrater finnes i planter som ris, mais og andre kornsorter. Disse kildene er vanlige å bruke i kommersielle kattefôr.

Katter trenger ikke dra på fisketur!

Fôrprodusentene bruker fettstoffer fra både pattedyr og fisk, og i tillegg fra planteoljer. Fett er den aller viktigste energikilden. Du har sikkert hørt om fettstoffene som kalles omega-3 og omega-6 fettsyrer. Du tar kanskje til og med kostholdstilskudd med disse fettsyrene hver dag.

Disse fettsyrene er viktige for immunforsvaret hos både katter og mennesker. De bidrar også til å gi kattene sin flotte, glansfulle pels. Det er som regel ikke noe problem å dekke kattens daglige behov for omega-6 siden denne finnes i store mengder i kjøtt.

Fiskeolje er en spesielt god kilde til omega-3, men annet animalsk fett, som f.eks. fra fjærkre og svin, inneholder også disse fettsyrene. Det gjør også mus og andre smådyr som er naturlig bytte for katter.

Katter kan også omdanne planteoljer som f.eks. linfrøolje, til omega-3 fettsyrer. Derfor er det faktisk ikke nødvendig at kattefôr skal inneholde fiskeolje, slik det har vært påstått i presseoppslag nylig. Vi vet jo fra før at ville katter sjelden drar på fisketur!

Så lenge kattefôret inneholder animalsk fett og planteoljer fra kvalitetskilder (som f.eks. linfrøolje), vil det gi fullgod dekning av kattens behov for omega-3 fettsyrer.

Katter er ikke små hunder

I tillegg til behovet for høyt proteininnhold i ernæringen, finnes det også andre viktige ernæringsbehov hos ensidige kjøttetere. Til forskjell fra hunder, kan ikke katter omdanne kjemiske forbindelser som finnes i gulrøtter og andre planter, til A-vitamin. Uten A-vitamin vil katter få problemer med øyne og reproduksjon. Lever er en spesielt god A-vitaminkilde. Det er svært viktig å gi riktig mengde A-vitamin, siden for mye kan føre til veldig smertefulle skjelettproblemer. Etter at fullverdig fôr av høy kvalitet kom på markedet, er alvorlige lidelser på grunn av for mye eller for lite A-vitamin blitt sjeldent. Det er viktig å merke seg at visse billige fôr fra dagligvareforretningene ikke inneholder riktige mengder av dette vitaminet.

Hvorfor liker katten min bare visse fôrtyper?

For oss mennesker spiller smak og utseende en viktig rolle når vi velger mat. Katter bryr seg imidlertid ikke om flotte bilder på boksen eller appetittvekkende beskrivelser på posen. For kattene er lukt den viktigste faktoren. Alle forhold som reduserer kattens luktesans vil ha negativ innvirkning på matlysten. Faktorer som påvirker kattens luktesans er blant annet luftveissykdommer, luftforurensning (f.eks. tobakksrøyk) og høy alder. Som kjøttetere, er kattene spesielt sensitive i forhold til lukten av kjøtt.

Konsistens spiller også en viktig rolle i forhold til om katten vil like et spesielt fôr. Katter er kresne når det gjelder hvordan maten føles i munnen, og de liker spesielt godt våtfôr som er lett å tygge, og mykt uten å være klebrig. Noen katter foretrekker en pat?-lignende konsistens, andre liker kjøttbiter. Det er et nesten uendelig stort utvalg av våtfôr i hyllene, men sørg for at du velger et kvalitetsmerke.

Ved valg av tørrfôr må vi være like påpasselige. Katter har ikke tenner til å male opp harde fôrbiter, så de foretrekker sprø eller myk konsistens. Fôrbitene skal ha finmalte ingredienser og jevn overflate. Det skal ikke være skarpe kanter som kan skade munnen. Katter kan utvikle en forsmak for spesielle former eller størrelser på fôrbitene. Produsentene av kattefôr bruker mye tid på å finne ut hvilke former og størrelser, og hvilken konsistens kattene foretrekker.

Til forskjell fra hunder, er smaken mindre viktig for katter enn lukt og konsistens. Katter liker å spise fôr som er syrlig eller har en utpreget kjøttsmak (og mange katter liker fisk). De har ikke så mye til overs for sukker og søte ting, men reagerer positivt på høyt innhold av salt. Smaken avhenger i stor grad av kvaliteten og ferskheten på ingrediensene, produksjonsprosessen, riktig lagring og eventuelle smaksforsterkere som er tilsatt. Kattefôr av høy kvalitet bruker naturlige smaksstoffer til å forbedre smaken for kattene. Noen billigere merker som selges i matvareforretninger, bruker høyt innhold av salt som smakstilsetning. Dette er ikke ideelt for kattens helse.

Fôring av katter er på ingen måte enkelt. I tillegg til at de er ensidige kjøttetere med alt det innebærer med hensyn til ernæring, vil deres preferanse for lukter og konsistens bety at du kan oppleve at katten din er meget kresen i valg av fôr. Faktisk synes mange katteeiere at katten er vanskelig og pirkete i matveien.

Utfordringen består i å finne frem til det fôret katten din elsker, og samtidig sørge for balansert ernæring av god kvalitet som gir katten din et så langt og sunt liv som mulig.

Det er meget vanskelig å bedømme et kattefôr ut fra pakningen, og ingredienslisten kan være ganske forvirrende. Det er et vanskelig valg!

Hvorfor ikke spørre ekspertene om et godt kvalifisert råd om hvordan du skal fôre katten din ? Spør veterinæren!

Del
05.02.2004 00:00

Din katt

Det er viktig å kjenne kjæledyret sitt. Her kan du lese mye viktig om katten.

04.07.2016 14:45

Overvekt hos hund og katt

Hunder og katter kan få alvorlige helseproblemer av overvekt. Som dyreeier må man passe på at dyret får nok næring og tilstrekkelig mosjon.

06.08.2013 00:00

Fete kjæledyr skjuler leddplager

Halvparten av alle hunder, og enda flere katter, får leddgikt i løpet av livet. Forskning viser at riktig sammensatt kosthold kan forebygge plagene.