Illustrasjonsbilde: Fotoakuten.se

Dødlig kaninsykdom

18 kaniner i Vest-Agder er døde av kaningulsott. Flere måtte avlives for å unngå spredning av den svært smittsomme sykdommen.

- Kaningulsott er en akutt, svært smittsom virusinfeksjon som gir alvorlige leverskader hos kaniner. Dødeligheten er svært høy. Sykdommen smitter ikke til mennesker, oppgir Mattilsynet på sine nettsider.

Den smittsomme gulsotten ble oppdaget i et kaninhold med 25 kaniner. Hele 18 kaninene døde av sykdommen, mens resten ble avlivet og destruert av Mattilsynet. Eieren er pålagt å sanere eiendommen, og kan ikke anskaffe nye kaniner før det er gått 6 måneder. 

Smittsom gulsott hos kaniner har bare vært påvist én gang tidligere i Norge, i 2014.

- Vi har nå kontroll over situasjonen. Nødvendige tiltak for å å hindre spredning av sykdommen er iverksatt, og det er ingen kaniner igjen i dette dyreholdet, skriver Mattilsynet i en pressemelding.

Smitte og symptomer

Kaningulsott smitter ved direkte kontakt mellom dyr eller indirekte via avføring, strø/høy, klær og sko. Inkubasjonstiden er svært kort, og dyrene dør som oftest 12-36 timer etter at de får kliniske symptomer.

De vanligste symptomene er nervøse forstyrrelser og symptomer fra luftveiene, sløvhet og dårlig matlyst. Dyr som overlever sykdommen kan være varige smittebærere, og må derfor avlives. 

Vær oppmerksom

Mattilsynet mener de nå har viruset under kontroll, slik at man ikke trenger å frykte smitte fra dette utbruddet.

De oppfordrer likevel alle som har kaniner om å være oppmerksomme på symptomene, og melde fra til Mattilsynet hvis de mistenker kaningulsott eller andre smittsomme sykdommer.

Del
17.11.2017 10:30

Er kaninen min syk?

Kaniner er gode til å skjule sykdom. Derfor er det viktig å være oppmerksom på forandringer i atferd, og vite hva man skal se etter.

08.02.2006 00:00

Antibiotikabruk til kjæledyr

Antibiotika er blant våre alle viktigste legemidler, og uvurderlig medikament mot bakteriell infeksjoner. Men blir ofte brukt uten at det egentlig er nødvendig.

14.01.2016 20:39

Helse og sykdom

En frisk kanin er aktiv, oppmerksom og holder seg ren. Mosjon og riktig kosthold er den beste måten å forebygge sykdom hos kaniner på.