Bruker mer på kjæledyr

I 2012 kjøpte nordmenn hunde- og kattefôr for 2,5 milliarder kroner, en økning på en halv milliard på fem år.

Denne artikkelen er skrevet for Eukanuba av Newswire.

Det viser beregninger fra analyseselskapet Euromonitor. Ifølge selskapet var det i 2012 hele 1,2 millioner hunder og katter i Norge, og det er 20 000 flere hunder og 32 000 flere katter enn for fem år siden.

I samme periode har tallene for andre kjæledyr, som fugler og gnagere, holdt seg konstante.

– Veksten i pengebruk på hunder og katter er mye større enn økningen i antall dyr. Det betyr at folk ønsker å gi kjæledyrene bedre og lengre liv, mener direktør Morten Baastad i Premium Pet Products, en av landets største distributører av fôr til dyrebutikker og veterinærer.

Sunnere liv

Matrester utgjør ikke lenger en stor del av ernæringen til dyrene. Selv om dagligvarebutikkene er den største salgskanalen for fôr, er bredden i fôr som går gjennom faghandelen mye større.

Ifølge Euromonitor vil veksten være størst i dette premium-segmentet de neste årene.

– I dyrebutikkene kan man som dyreeier få råd og veiledning fra betjeningen, og det gjør man ikke på et supermarked. Ettersom det stadig blir flere skreddersydde fôrtyper, blir denne rådgivningen enda viktigere, sier veterinær William Bredal hos fôrprodusenten Eukanuba.

Nå finnes det blant annet fôr til hunder av små raser, store raser, valpefôr, voksenfôr og seniorfôr, spesialfôr til aktive hunder og passive hunder. Kattefôr som skal hindre urinveisinfeksjon og hårballproblemer er også blitt vanlig. Eukanuba er en av de største produsentene av slike spesialfôr.

– Hunder og katter har forskjellige ernæringsbehov i ulike faser av livet. Feilernæring kan i verste fall være livstruende for katter. For hunder kan det føre til sykdom, men enda viktigere er det at riktig hundefôr kan forebygge utviklingen av sykdommer, sier William Bredal.

Vi trenger dyr

Bredal mener det er en helt annen bevissthet om hunde- og kattehold i befolkningen enn for få år siden.

– Det er økende interesse for rasekatter, særlig i byene. På hundefronten ser vi aktive raseklubber og stor interesse for hundeutstillinger. Stadig nye hunderaser kommer til landet og øker raskt i popularitet.

Samfunnet er også i endring. Mange nordmenn er enslige og har behov for selskap. Katter og hunder har en positiv effekt på menneskers allmennhelse, både fysisk og psykisk, viser internasjonal forskning.

– Jeg tror folk i dag vet mye mer om de positive helsegevinstene ved å ha kjæledyr. En hengiven hund som får oss ut av sofaen og ut i friluft, er den beste forebyggende medisinen vi kan få, sier William Bredal i Eukanuba.

Del
09.06.2016 11:59

Høysesong for pass

Nå er det stor pågang hos dyreklinikkene, som er "passkontor for kjæledyr". Firmaet som produserer de nye kjæledyrpassene jobber ekstraskift for å dekke etterspørselen.

10.05.2016 22:02

Nye kjæledyrpass

Nå er det krav om pass for alle dyr som skal reise til og fra Sverige. Samtidig kommer det ny passtype for reisende kjæledyr.

25.01.2012 00:00

Reise med kjæledyr

Det er egne regler for reising med kjæledyr inn og ut av Norge.