Illustrasjonsfoto: Unsplash - Waranya Mooldee

Atferd hos kanin

Før var kaniner kjæledyr man holdt i enkeltbur enten i hagen eller nær barnas lekeplass.

Nå når vi vet at kaniner er veldig sosiale dyr, er det mer vanlig å ha dem innomhus, eller i det minste sammen med andre kaniner eller marsvin. De har glede av sosial omgang med oss mennesker og kan også bli vant til både katter og hunder.

Kaniner er mer og mer populære som kjæledyr, både fordi de krever mindre enn hunder og katter, og deres naturlige døgn er å være våken ved skumringstid, dvs morgen og kveld, noe som passer vår travle hverdag.

En kanin vil i naturen bruke mye tid på å finne mat, og det er gress som er hovedingrediensen. Når vi kjøper mat i dyrebutikken i dag, finner vi konsentrert tørrfor og høy, noe som gjør at kaninen vil bruke veldig liten tid på å innta sin daglige føde.

Vi bør både gi mulighet for at kaninen bruker lengre tid på måltidene, og vi bør gi kaninen mulighet til litt hodebry per dag. Da unngår vi en del problematferd som f.eks stereotypier og aggresjoner. En kanin er nysgjerrig og liker å grave, og vi kan gi mulighet for denne normal­atferden ved å gi dem rør til å gå gjennom og pappesker til å tygge og gjemme seg under. I stedet for å ha en matskål til kaninen kan vi i stedet gjemme det rundt omkring slik at de bruker litt tid på å finne maten. Det finnes også leker for katter som er greie å bruke til kanin.

Kaniner kommuniserer like mye som andre dyr, men fordi de lett blir ofre for rovdyr, må de holde kommunikasjonen på hviske-nivå, både kroppsspråk og lydmessig. Når kaninen hilser, sier de ikke hallo eller voff i en høy stemme, og på samme måte viser de ikke sterke tegn til frykt eller smerte, når det skulle være nødvendig. En kanin som hyler av smerte ville vært et lett bytte for et rovdyr. Og det er faktisk den eneste gan­gen du vil høre at kaninen hyler, det er når den blir bitt av et rovdyr, som et desperat forsøk på å få rovdyret til å støkke og slippe.

Du kan høre at kaninen maler når den er i godt humør, og lager en klikkelyd når den får en god matbit. Når vi har kaniner som kjæledyr, må vi altså være observant på de små signalene, og rette oss etter dette.

En kanin som vantrives kan utvikle problematferd, og det mest vanlige er stereotypisk atferd eller aggresjoner. Andre vanlige problematferder er markering med avføring eller urin og redsel for å bli løftet opp. Har du problem med kaninen din, ta kontakt (www.manimal.no). Jeg vil prøve å hjelpe etter beste evne.

Del
14.01.2016 20:20

Hva du bør tenke over før du skaffer deg kanin

En kanin som får godt stell og riktig mat kan leve i opptil 12 år, så du må være forberedt på å stelle et dyr daglig i mange år. Det er også lurt å forsikre seg om at ingen i familien er allergisk mot kaniner eller høy før man skaffer seg kanin.

14.01.2016 20:39

Helse og sykdom

En frisk kanin er aktiv, oppmerksom og holder seg ren. Mosjon og riktig kosthold er den beste måten å forebygge sykdom hos kaniner på.

14.01.2016 20:14

Kaninens biologi og atferd

Kaniner har blitt holdt som husdyr i over tusen år. Tamkaniner er etterkommere av den europeiske villkaninen, som tilhører dyregruppen haredyr.