Algeforgiftning hos hund

På varme sommerdager kan det være deilig å kjøle seg ned med et bad for både to- og firbeinte. Som oftest er dette helt trygt. Man skal allikevel være obs på varme sommerdager med lite vind, for vann som inneholder blomstrende alger kan resultere i algeforgiftning.

Hvis hunden din blir forgiftet kan den bli alvorlig syk. Dessverre er en slik forgiftning potensielt dødelig og symptomene kan komme innen kort tid etter eksponering. Du bør alltid ta kontakt med veterinær hvis du mistenker at hunden din er blitt forgiftet. Tidlig behandling kan redde liv.

Vanlige symptomer ved forgiftning med blågrønnalger er skjelving, oppkast/diare, dårlig balanse og kramper. Eksponering både over hud og ved inntak av forgiftet vann kan gi symptomer.

Dyr som bader blir rammet

Blågrønnalgen blomstrer i perioden juli til september. Når blomstringen skjer vil mange av algene dø og giftstoffer (toksiner) blir da sluppet ut i vannet. I store mengder er disse stoffene giftige for både dyr og mennesker. Etter en algeblomstring vil du ofte se at vannet har en blågrønn, grønn til gulgrønn farge og er grumsete. Oppdager du dette bør du og hunden din holde dere borte fra vannet.

Dyr er de som oftest blir utsatt for en algeforgiftning, da de får i seg vannet når de bader eller drikker. Alger og giftstoffene kan finnes i både ferskvann, brakkvann og saltvann.

Selv om overflaten virker ren kan vannet fortsatt være giftig hvis algeblomstringen har skjedd for noen dager siden. Giftstoffene (toksinene) som slippes ut er svært farlige og i enkelte tilfeller kan små vannmengder gjøre hunden din alvorlig syk. Det finnes over 30 forskjellige algearter som kan forårsake forgiftning.

Hvordan forebygge algeforgiftning

Du skal ikke bade i eller drikke av et vann du mistenker er algeforgiftet. Har det likevel skjedd at hunden din har badet i forurenset vann skal du skylle pelsen ren etter at hunden kommer opp av vannet. Det må ikke sitte giftalger igjen i pelsen. Ettersom giftalgene er giftig for mennesker også bør du beskytte deg selv når du vasker hunden.

Kontakt din dyrlege hvis du mistenker algeforgiftning.

Denne artikkelen er levert av Hamar Dyreklinikk.

Del
01.10.2022 14:27

Høstens farer for hunden

Høsten er her, og har du hund kan det være lurt å være litt ekstra oppmerksom. Agria Dyreforsikring advarer om flere ting som kan være farlig for hunden å få i seg.

05.07.2016 11:54

Pass opp for alger i vannet

Hunder kan bli forgiftet av alger når de bader i sjøen. Giftalgene blomstrer når vannet er som varmest.

19.12.2006 00:00

Julemat er gift for dyr

Julen er ikke til å spøke med for katter og hunder. Mange kjæledyr plages av forgiftning, frykt, diaré og oppkast.