Illustrasjonsfoto: Charlottes.no

Alder er ingen sykdom?

I løpet av året som har gått har jeg hatt den glede å hilse på en hund på 17 år og en katt på over 20!

De var begge overraskende spreke, alderen til tross! Hva er det som gjør at noen dyr blir så gamle? Den som hadde hatt fasiten på det, ville nok blitt veldig rik!

Selv om vi ikke har fasiten, er det allikevel en del ting vi kan gjøre for å hjelpe dyra når de blir eldre, slik at de forhåpentligvis får en friskere alderdom. Vi skal ikke kun tenke på å forlenge livet, men på at livskvaliteten skal være så god som mulig den tida de har igjen. Aller viktigst er å ta dem på alvor og ikke tilskrive sykdom eller symptomer kun alderen. Alder er som sagt ingen sykdom! Samtidig er det slik at en del sykdommer følger alderen. En gammel hund eller katt kan ha en like god prognose og kan svare like godt på behandling som et ungt dyr, helt avhengig av diagnosen! Ikke vent med å gå til dyrlege fordi du har et gammelt dyr! Jo tidligere man kan stille en diagnose, jo lettere er det å behandle, og jo bedre prognose!

De vanligste problemene vi opplever på eldre dyr er overvekt, leddstivhet og tannproblemer, men det er også andre sykdommer som er typisk for alderen. Vi kan nevne sukkersyke, nyresykdom, kreftsykdom og hjertesykdom.

Overvekt
Når dyra blir eldre, går ofte aktivitetsnivået nedover, samtidig som forbrenningen av fett i kroppen også forandrer seg. Dermed har dyra lett for å legge på seg. Noen av disse dyra har sykdommer som årsak til overvekt, som f.eks. lavt stoffskifte, og dette må i så fall behandles først. De samme dyra har ofte smerter i større eller mindre grad fra ledd eller rygg. Da vil de bevege seg ennå mindre, samtidig som en større vekt vil gi en økt belastning på slitne ledd, og vi har fått en ond sirkel. Har dyret et dårlig hjerte eller lungesykdom, kan overvekt være utslagsgivende for markert dårligere helse.

En fornuftig regulert slanking under veiledning av dyrlegen har faktisk gitt mange dyr et nytt liv!

Stive ledd
Mange dyr får også stive ledd når de blir eldre. Dette kan skyldes forkalkninger eller andre problemer i ledd eller rygg. Dette er noe vi ser mest hos hunder, og lite hos katt. Ofte vil disse pasientene få et nytt liv etter kun å ha blitt satt på slanking. Andre har god hjelp av smertestillende medisiner. Mange dyr har også en veldig god effekt av akupunktur. Ofte ser vi dyr som sliter med å reise seg etter å ha ligget, har vansker med å komme opp i bilen, eller vralter stivt hjem på slutten av en lang tur. Ikke bare tilskriv dette alderen, mange av disse dyra kan få hjelp! Hver uke opplever vi eiere som sier at hunden deres har fått en ny vår etter at den har fått behandling for disse plagene!

Tenner
Vi har tidligere skrevet om tannproblemer i spalten her i Budstikka. De eldre dyra er overrepresentert i denne klassen. Hvis du ikke orker å lukte på munnen til Pus eller Passopp, eller du har sett at kjæledyret ditt har masse brunt belegg på tenna sine, bør du oppsøke dyrlege for å få gjort noe med det. Det mange ikke er klar over med tannstein og tannkjøttbetennelse, er at bakteriene kan spre seg fra munnhulen og gi problemer andre steder i kroppen, ikke minst i nyrene. Dette er noe ikke minst de eldre pasientene er utsatt for.

Ernæring
Dyra, som oss, får andre behov når de blir eldre. En 9 år gammel hund bør spise et annet fôr enn en 2-åring. De fleste har fått med seg at man har egne fôr-typer for dyr i vekst med egne valpefôr og kattungefôr. Det ikke så mange vet, er at de fleste seriøse fôrprodusentene nå også har egne senior-fôr. Hva er så viktig med maten til de eldste dyra? Etter som de blir eldre får de ofte en noe dårligere nyre-og leverfunksjon. Senior-fôr har derfor en annen mengde av og kvalitet på protein og mindre salt. Som nevnt over er også kaloribehovet mindre, og derfor har senior-fôr mindre kalorier per gram. Fordøyelsen har også en tendens til å bli tregere, og dette kan korrigeres med en annen fiberblanding. Når er så et dyr en senior? Det er individuelle forskjeller på det, og raseforskjeller. Det vil også avhenge av aktivitetsnivået. En aktiv jakthund bør f.eks. få høyenergi fôr under jakta, men kan kanskje gå på senior diett utenom jaktsesongen. Generelt kan vi si at en hund må regnes som senior fra ca 8 år, og en katt fra ca 10 år.

Ta hensyn 
Først og fremst, ta hensyn! Hvis hunden eller katten ikke er i form, la ikke være å oppsøke dyrlege fordi den er gammel! Tidlig undersøkelse gir bedre prognose dersom det viser seg at dyret er sykt.

Korriger ernæring etter alder og aktivitetsnivå. Oppretthold den årlige vaksinen, dette skal også være en årlig helsekontroll. La også dyret få lov til å bli naturlig gammel og ha et liv deretter. Vil den slappe mer av, så la den få lov til det.

Tegn på sykdom

Til slutt vil jeg nevne noen spesielle symptomer dere bør være oppmerksomme på, og som nok bør undersøkes nærmere av dyrlege:

  • Kuler i huden, i juret på tisper, testikler på hannhunder.
  • Hvis dyret drikker og tisser merkbart mer. Dette kan være symptomer på alt fra sukkersyke, livmorbetennelse og nyresykdom.
  • Dersom hunden er merkbart stiv og støl, eller blir merkbart mer sliten på tur.
  • Dersom dyret går tydelig ned eller opp i vekt.
  • Dersom dyret har merkbare syns-eller hørselsproblemer.
  • Dersom det lukter veldig vondt fra munnen på dyret, det har vanskelig for å tygge, eller dere ser brunt belegg på tennene.

De aller fleste hunder og katter har en naturlig og frisk alderdom, men husk at de som av en eller annen grunn ikke har det, kan ofte få hjelp!

Del
23.05.2019 10:09

Ta vare på seniordyr

Mange venter for lenge med å ta sin gamle hund eller katt til veterinær. Kjæledyr lider unødvendig og flere dør for tidlig.

30.12.2022 12:11

Gode råd for nyttårsaften

Nyttårsaften er ingen fest for de firbente. Mange hunder er livredde for raketter og smell, men det er mulig å gjøre kvelden lettere.

29.12.2020 23:54

Godt firbeint nyttår

Nyttårsaften er en kveld mange av kjæledyra våre ikke ser frem til. Her er noen gode råd for å hjelpe dem gjennom kvelden.