Illustrasjonsfoto - Pixabay

57 dyrehold med restriksjoner

Nesten en måned etter det første salmonellautbruddet på hest, har 100 dyrehold vært involvert. Akkurat nå er 57 av dem pålagt restriksjoner.

Selv om det er tatt over 1000 prøver er det fortsatt ikke mulig å si hvor smitten har kommet fra eller hvor mye saken vil øke i omfang, skriver Mattilsynet på sine nettsider.

Mattilsynet har arbeidet med smittesporing i over tre uker. De har kontrollert 100 dyrehold, der 43 nå er utelukket fra mistanke om salmonella. Det betyr 57 steder med restriksjonsbelagte dyrehold pr 7. juli. Det kan fortsatt bli flere.

- Slike smittesporingssaker er svært kompliserte å håndtere. Det at hestene som er smittet som regel ikke viser tegn til sykdom gjør det ekstra komplisert. Derfor er det vanskelig å avdekke omfanget, sier Siri Løtvedt, seniorrådgiver i Mattilsynet.

Se Mattilsynets oppdaterte oversikt over båndlagte dyrehold her.

Vil hindre smitte

Det er mye reising og kontakt mellom dyr og mennesker i hestenæringen, og dermed kontakt mellom mange dyrehold.

- Når vi undersøker et dyrehold og kontaktene fra det, må vi båndlegge alle for å fryse situasjonen og å hindre at smitten brer seg videre. Vi må ta prøver hos alle. Hvis prøvene er negative, kan stort sett båndleggingen oppheves. Derfor endrer tallet på antall båndlagte besetninger seg hele tiden, sier Løtvedt.

Ny salmonellavariant

I tillegg til de 57 besetningene, er tre staller båndlagt i frykt for spredning av en annen salmonellavariant. Det er en hest som har flyttet fra Jarlsberg til Førde, og to kontaktbesetninger.

Hestenæringen tar grep

Hesteeiere kan selv ta en rekke grep for å redusere risikoen for å bli smittet.

- Følg smittevernrådene våre om å begrense antall personer som har tilgang til hesten, bruke rene klær og støvler, ikke bruke samme utstyr til flere hester, eller grupper av hester, og holde hesten hjemme hvis du har mulighet til det, oppfordrer Løtvedt.

Mange hesteeiere og –klubber har satt i verk smitteverntiltak.

- Flere har valgt å avlyse løp og stevner av forebyggende årsaker. Det er bra, og vi setter pris på det hestenæringen selv gjør for å forhindre videre smitte, sier Løtvedt.

For at hesteeiere kan ta sine forholdsregler, offentliggjør Mattilsynet hver dag en liste over involverte dyrehold.

Løtvedt understreker at verken hesteeiere eller Mattilsynet vil at dette skal spre seg mer enn det allerede har gjort.

- Båndlegging av dyrehold er et føre var-tiltak som skal fryse situasjonen, begrense kontakt mellom dyr og sikre at smitten ikke brer seg. Det skal lite til før salmonella-bakterien smitter til dyr og mennesker, derfor må vi innføre en rekke tiltak dersom vi mistenker at et dyrehold er involvert i saken, sier Løtvedt

Fortsetter sporingsarbeid

Arbeidet med å spore og ta prøver fortsetter. Staten dekker prøvetakingskostandene.

- Selv om det er tatt over 1000 prøver og flere blir tatt, er det ikke sikkert vi finner den opprinnelige smittekilden, avslutter Løtvedt.

Del
15.06.2022 14:30

Kverke på hester

Det er påvist kverke på to hester i Trøndelag og én i Møre og Romsdal. Stallene der det er påvist smitte er båndlagt.

21.09.2019 10:54

Nytt salmonella-utbrudd

Det er bekreftet salmonella hos en nylig kolikkoperert hest på Hesteklinikken.

22.06.2018 17:09

44 dyrehold båndlagt

Fredag ettermiddag publiserte Mattilsynet en liste over dyrehold som har vært i kontakt med eller har mistanke om salmonellasmitte.