Pixabay

10 råd om kjæledyr og fyrverkeri

Mange hunder og katter er redde for fyrverkeri. Her er ti gode råd til nyttårsaften.

– Nyttårsaften kommer ofte som julekvelden på kjerringa for de som har dyr som er urolige eller engstelige for fyrverkeri og andre høye lyder, sier Aga Zakoscielna, dyrepleier ved NMBU med spesialisering i atferdsterapi.

Her er hennes ti gode råd for å gjøre nyttårsaften til en bedre kveld for kjæledyr:

1) Start med lydtrening tidlig. Sats på å forebygge fobi og frykt fremfor å måte avlære det.

Les også: Start lydtrening tidlig.

2) Lag en «hule», kosekrok eller ta med dyret til et så lydtett rom som mulig, som bad eller kjeller. Begynn å lage en trygg kosekrok til hunden allerede nå. Det er viktig at også katten eller kaninen har et skjermet skjulested hvor de kan være trygge. Et sted som er nærmest lydtett kan også være fint for fugler – f.eks. kan man sette fugleburet på badet med et teppe over buret.

3) Kontakt veterinæren tidlig hvis du trenger medisiner. Allerede nå er du sent ute hvis du ikke har gjort dette. Det er spesielt viktig å være tidlig ute hvis hunden eller katten din synes nyttårsaften er så fryktelig at den må ha angstdempende medisiner. Grunnen er at du helst bør ha testet det i god tid før nyttårsaften, da noen dyr kan få uønskede bivirkninger. Du bør absolutt oppsøke veterinæren med katten også hvis det er for ille, hvis den er så urolig at den for eksempel den tisser og bæsjer.

4) Beroligende feromoner. Er kjæledyret ditt bare urolig, og viser mild engstelse kan det være nok å bruke feromoner. Det er beroligende duftstoff som produseres naturlig av kjertlene i midtlinjen på en diende tispe eller fra kattes kinnkjertler. Feromoner finnes som diffusere, spray eller halsbånd. For nyttårsaften er diffuser det beste alternativet. Den må plugges inn noen uker i forveien.

5) Aldri reis fra et urolig kjæledyr. Forskning viser at blikkontakt med eier, der forholdet eier-dyr er godt fra før, øker oxytocinnivået hos hunden. Oxytocin er et «velvære»-hormon som skapes når du får nærhet og berøring. Det viser at du aldri må forlate et urolig kjæledyr på nyttårsaften. Du må være tilstede og være rolig selv. Du hjelper hunden ved å bare være der.

6) Hold dyret inne. Har du en utekatt bør den tas inn på nyttårsaften. Det er mange hunder og katter som kan stikke av i panikk.

7) Reis bort med kjæledyret. Du kan reise bort med dyret til et sted du vet er rolig. Flere tar med seg hunden til parkeringshus med etasjer godt under bakkenivå. Selv ville dyrepleieren heller tatt den med seg til en hytte langt inni skogen. Innenfor Ring 2 i Oslo er det forøvrig forbudt for privatpersoner å skyte opp fyrverkeri.

8) Ernæringsmessig hjelp. Du kan også gi hunden eller katten tryptofanrike måltid bestående av pasta/ris og kalkunkjøtt dersom dyret tåler dette, eller et spesialfôr som man må starte med ca. fire uker før nyttårsaften.

9) Skaff hørselsvern. Det finnes også hodetelefoner og hørselsvern for hund. Om du ikke om du får tak i det i Norge, har de det i USA. Søk for eksempel etter Mutt Muffs.

10) Slit ut hunden. Luft hunden så tidlig som mulig på dagen, og gå gjerne en lang tur som sliter den litt ut, med innlagt mental trening som søk eller lydighet.

Denne artikkelen er laget av NMBU (Norges miljø- og biovitenskapelige universitet). NMBU har døgnbemannet hevisningsdyresykehus, NMBU Smådyrklinikkenog har også egen hesteklinikk.

Del
25.10.2023 22:23

Trøbbel med ørene

Problemer med ørene kan plage både hunder, katter og noen ganger hester.

30.12.2022 12:11

Gode råd for nyttårsaften

Nyttårsaften er ingen fest for de firbente. Mange hunder er livredde for raketter og smell, men det er mulig å gjøre kvelden lettere.

29.12.2020 23:54

Godt firbeint nyttår

Nyttårsaften er en kveld mange av kjæledyra våre ikke ser frem til. Her er noen gode råd for å hjelpe dem gjennom kvelden.